Din Vinresa

En upplevelse att minnas
Resereportage

Resereportage från Bordeaux

I slutet av september reste vi till Bordeaux. Vädret var härligt med en temperatur på mellan 23 till 27 grader. Efter att vi checkat in på hotellet gick vi en gemensam promenad/stadsvandring innan vår välkomstmiddag med goda viner.

Nästa dag var det två vingårdsbesök i Médoc samt lunch på vinmakarnas favoritrestaurang på programmet. Médoc är den traditionellt mest prestigefyllda delen av Bordeaux. Utmärkande är den stenrika sandjorden, en förutsättning för att cabernet sauvignon ska mogna.

Följande dag besökte vi både Pessac-Léognan och Sauternes som ligger sydost om staden Bordeaux. Pessac-Léognan är känt för både förstklassiga vita och röda viner. Sauternes är synonymt med ett av världens mest eftertraktade söta viner. På första vingården gick vi längs med vinrankorna som precis hade skördats, därefter fortsatte presentationen inne på vineriet som sen avslutades med vinprovning och en fantastisk lunch på slottet. En i gruppen sa att dagen innan var den bästa lunch hon någonsin ätit och den här var minst lika bra och undrade hur det hela ska sluta med dessa dagliga smaksensationer. Efter lunchen reste vi vidare till Sauternes för att besöka och prova de fantastiska dessertviner som görs där.

Besök i Pessac-Léognan.
En av dagens goda rätter.
Den vackra vyn i Sauternes.

Denna dag började vi med ett besök hos ett av de absolut bästa vinslotten i Pessar-Léognan och avslutade eftermiddagen med ett besök i den mysiga hamnstaden Arcachon. I Arcachon hade vi verkligen tur med vädret. När det var som varmast var det nästan 30 grader. Vi åt en fantastisk skaldjursplatå med utsikt över havet. Några av resenärerna hade tagit med sig badkläder och tog sig ett dopp i havet innan kaffet och desserten.

Sista dagen av årets skörd i Pessac-Léognan.
Skaldjursplatå i Arcachon.

Idag bar det av till distriktet Pomerol och St-Émilion som ligger nordost om staden Bordeaux. Vi besökte en av de bästa vinslotten i Pomerol, promenerade runt Saint-Émilion och njöt av en god lunch på en finkrog. På vägen hem gjorde vi ett stopp vid det spektakulära vinmuséet Cité du Vin. Några gjorde ett besök där, de övriga följde med bussen tillbaka till Bordeaux.

Besök i Pomerol.
Saint-Émilion.
Lunch i St-Émilion.

Lunch i St-Émilion.
La Cité du Vin.

Det här var ett axplock från den senaste resan till Bordeaux. Vi ändrar innehållet till resorna från gång till gång men i grunden har vi ett koncept som vi utgår ifrån.

En mycket nöjd grupp som fick besök, smak- och vinuppleverser de sent ska glömma. Vi längtar redan till nästa Bordeauxresa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 18 =